لوله کشی آب با استفاده از کلکتور لوله های پنج لایه

 

کلکتور لوله های پنج لایه یکی از ابزای هایی است که برای این نوع از لوله کشی کاربرد دارد. برای لوله کشی ساختمان ها روش های متفاوتی وجود دارد و می توان سیستم های آبرسانی را با کمک انواع مختلفی از لوله ها پیاده سازی نمود. اما دلایل زیادی وجود دارد که نمی توان از همه ی آن ها استفاده کرد و چند سالی است که استفاده از لوله های آهنی و لوله های گالوانیزه جای خود را به لوله های پنج لایه داده اند. استفاده از لوله و اتصالات پنج لایه مقاومت مورد انتظار ما را از یک سیستم لوله کشی آب ساختمان تامین کند. بنابراین همین جا مشخص شد که یکی از دلایلی استفاده از این نوع از لوله ها مقاومت بالا و به طبع آن طول عمر بالای این نوع از محصولات است که توجه را به خود جلب کرده است.

استفاده از لوله ۵ لایه بیشتر زمانی مورد استقبال قرار گرفت که حتی لوله های پلیمری هم نتوانستند در سیستم لوله کشی گرمایشی خوب عمل کنند.

لوله کشی ساختمان ها می تواند به روش سنتی و روش کلکتوری انجام شود. برای به کارگیری و استفاده از لوله و اتصالات 5 لایه هم می توان از لوله کشی معمولی استفاده کرد و هم سیستم لوله کشی را با به کارگیری روش کلکتوری در ساختمان پیاده سازی کنیم که در این صورت می توانیم شاهد تقسیم شدن آب مصرفی به شکل بهتری باشیم. البته این روش در حال حاضر بهترین نوع لوله کشی نیز محسوب می شود. از آن جایی که با استفاده از آن آب مصرفی سرویس ها، آشپزخانه  و .. از هم مستقل می شوند که نتیجه ی آن عدم وجود مشکل کمبود آب خواهد بود، این روش مورد توجه قرار گرفته است.

 

روش لوله کشی روکار و توکار در ساختمان ها

لوله کشی ساختمان به دو شکل روکار و توکار نیز دسته بندی می شود. در روش روکار همان طور که از نام آن مشخص است لوله ها از روی دیوار و .. عبور داده می شوند و بیشتر در زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که امکان عبور لوله ها از داخل دیوارها وجود ندارد و یا این که عملیات ساختمانی پایان یافته و نمی خواهیم برای لوله کشی هزینه های سنگین بازسازی یا تخریب را متحمل شویم.

از جمله دلایل دیگری که ممکن است باعث شود تا از سیستم های رو کار استفاده شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:

اضافه کردن انشعاب های آب و فاضلاب ساده تر خواهد بود. در زمان مورد نیاز راحت تر می توانیم سیستم لوله کشی آب و شوفاژ یا فاضلاب را تغییر بدهیم. به دلیل احتمال پوسیده شدن لوله های توکار از روش لوله کشی روکار استفاده می کنیم. قیمت پایین تر در اجرا و تعمیرات این سیستم لوله کشی (بیشتر مواقع دلیل اصلی همین مورد است) آن را مورد توجه قرار می دهد.

 

مزایای استفاده از کلکتور لوله های پنج لایه در سیستم لوله کشی

مناسب و متعادل کردن فشار آب در تمامی قسمت ها و فضاهای ساختمان یکی از مزایای این روش می باشد. از طرفی آب سرد و گرم هر یک از فضاها از یکدیگر جدا خواهد شد و اگر محلی به هر دلیل دچار مشکلی شود به راحتی می توان آب سرد یا گرم را قطع کرده و مشکل را بررسی کرد. مزینت این روش این خواهد بود که سایر مکان ها از آب استفاده می کنند. بنابراین بهترین مزیت این روش قطع یا وصل نمودن جریان آب هر یک از فضاهای ساختمان است که مشکلات را به سایر قسمت ها مرتبط نمی کند.

 

روش لوله کشی کلکتوری در ساختمان ها

برای اجرا کردن روش لوله کشی کلکتوری می بایست ابتدا مکان قرارگیری جعبه کلکتور بر روی دیوار را مشخص نماییم. برای انتخاب بهترین دیوار برای قرارگیری باید برخی از موارد را مورد توجه قرار داد. ابتدا این که جعبه کلکتور نباید در معرض مستقیم آب یا رطوبت قرار دادشته باشد و بهتر است از دید مستقیم هم دور باشد. بنابراین بهترین محل ها آشپزخانه و یا بالکن خواهد بود. این جعبه در دار است و محل قرارگیری تمام شیرهای قطع کردن و وصل نمودن آب در داخل این جعبه است. در عین حال تمام لوله های آب چه سر و چه گرم از این محل تقسیم می شوند.

از آن جایی که کلکتور دارای شیر آبی نیست، بنابراین باید به تعداد انشعاباتی که در نهایت نیاز خواهیم داشت و نیز با توجه به قطر لوله هایی که می خواهیم بکشیم، شیرها را انتخاب و خیرداری کرده و با توجه به تعداد انشعابات کلکتور مورد نظر خود را انتخاب نماییم. کلکتورها بر اساس تعداد انشعاب ها از ۴ انشعاب تا ۸ انشعاب که از مرسوم ترین موارد استفاده هستند تقسیم می شوند.

این که شیر دارای اتصالات پرسی و یا اورینگ و مهره دار باشد در انتخاب نوع کلکتور تاثیری نخواهد داشت و در نصب آن ها بر روی کلتور فرقی وجود نخواهد داشت.

در ادامه کار بعد از این که از محکم و سفت شدن کامل شیر فلکه ی ورودی آب و شیرهای قطع و وصل کردن آب روی کلکتور مطمئن شدیم، باید با کمک بست کلکتوری که روی خود جعبه ی کلکتور قرار دارد، آن را بر روی دیوار مهار نماییم. در امتداد مسیر لوله کشی از آن جایی که لوله ها از انعطاف لازم برخوردار هستند با استفاده از یکسری فنرهای مخصوص می توانیم لوله ها را تا حد مورد نیاز خم کنیم و دیگر نیاز به استفاده کردن از زانویی برای تغییرات در جهت لوله نیست. البته برای لوله هایی که قطر بالای ۳۲ دارند این امر مناسب نیست و ممکن است باعث شکسته شدن لوله ها شود. بنابراین نباید ریسک کرد و باید لوله ها را برش داده و از زانوهای پرسی برای این کار استفاده نمود.

در هر یک از قسمت های ساختمان مانند آشپزخانه روش تقسیم شدن، استفاده از سه راهی دیواری است و بعد لوله به سمت انتهایی ترین مصرف کننده هدایت می گردد. 

 

نحوه لوله کشی آب سرد و گرم با استفاده از کلکتور لوله پنج لایه

ابتدا باید محل قرارگیری کلکتور را مشخص کنید. از آن جایی که در این روش از تعدادی کلکتور در طبقات استفاده خواهد شد. بنابراین نیاز خواهیم داشت تا یک کلکتور به عنوان تقسیم کننده آب برای سایر طبقات، در طبقه همکف قرار دهیم. این مورد به صورت سازه آهنی بوده و اتصالات آن از نوع فلز خواهد بود.

معمولا آن چه تا به امروز در مورد لوله کشی شنیده ایم این بوده است که باید لوله ها در زمین کار کنیم ولی امروزه بر این باور هستند که استفاده از لوله کشی با لوله و اتصالات پنج لایه و با استفاده از روش کلکتوری وقتی که در سقف انجام گیرد در زمان نیاز به تعمیر امکان راحت تری برای دسترسی به آن ها وجود خواهد داشت. در این حالت نیز باید در فواصل مناسب لوله ها به سقف مهار شود.

در این جا نیاز خواهید داشت تا هم انشعاب آب سرد داشته باشید و هم آب گرم برای این کار باید لوله های آب سرد و گرم را به صورت جداگانه از کلکتور اصلی تا کلکتور تعبیه شده برای هر طبقه ساختمان بکشیم. برای این که انشعاب ها همه نقاط ساختمان را تحت پوشش قرار دهد باید تقسیم بندی مناسبی را لحاظ کنیم. بنابراین باید انشعاب گیری برای قسمت های مختلف ساختمان جداگانه باشد. یک انشعاب گرم و یک انشعاب آب سرد برای سرویس بهداشتی، دو انشعاب نیز برای حمام، اگر حمام، توالت فرنگی و روشویی و شیر پرکن دارد دو انشعاب برای این قسمت در نظر گرفته شود. سینک ظرف شویی را از سایر تجهیزات آشپزخانه جداگانه در نظر بگیرید. یعنی دو انشعاب آب گرم و سرد برای سینک و دو تا هم برای ماشین ظرف شویی و .. برای تراس و کول هم هر کدام یک انشعاب سرد کافی خواهد بود.

برای این که نقشه ی دقیقی را ارائه نمایید و هرگاه مشکلی ایجاد شد بتوانید راحت تر آن را مرتفع نمایید بهتر است تا تمامی خطوط لوله در کنار هم و در یک مسیر منتقل شوند و زمانی که به محل مورد نظر برای استفاده آب رسیدید در آن جا انشعاب را از هم جدا نمایید.

با توجه به نقشه ی تاسیسات و تعداد انشعاب هایی که در کار مورد نیاز است می توانید کلکتور مورد نظر خود را انتخاب کنید. می توانید مانند خیلی از افراد برای هر محل مصرف آب ساختمان یک انشعاب مجزا در نظر بگیرید. اما به این مورد هم توجه داشته باشید که بهتر است همیشه تعداد انشعاب مثلا دو تا اضافه در نظر بگیرید.

 

 

 

 

 

 

 

کلمات کلیدی:

لوله کشی با لوله و اتصالات پنج لایه-کلکتور لوله پنج لایه-استفاده از لوله و اتصالات پنج لایه-لوله و اتصالات 5 لایه-مزایای استفاده از کلکتور لوله پنج لایه- لوله کشی آب سرد و گرم با کلکتور لوله پنج لایه-خط توليد لوله پنج لايه ، خط تولید لوله تک لایه پکس pex ،توليد لوله پنج لایه PEX ، تولید لوله هاي پنج لايه پکس، لوله 5 لایه ، خط تولید لوله pex-al-pex،لوله PEX،PEX-AL-PEX PIPE،لوله کامپوزيت آلومينيوم و پکس