سیستم های آبرسانی با استفاده از لوله های متفاوتی همچون لوله های پلیمری و لوله های فلزی برای ساختمان ها اجرا می شوند.

معایب لوله های آهنی و گالوانیزه :

  • زنگ زدگی لوله
  • تغییر در طعم و بوی آب
  • سوراخ شدن لوله
  • گرفتگی لوله
  • و مقاومت پایین آن ها در برابر ضربه و فشار       

 

مزیت های لوله های پنج لایه در لوله کشی آب

لوله های پنج لایه به دلیل داشتن لایه های مختلف دارای مزیت های گوناگونی هستند که همین مسئله آمار استفاده از آن ها را در تاسیسات ساختمانی روز به روز بیشتر کرده است.

  • مقاومت بسیار بالا در برابر تغییرات دمایی:

تنها لوله ای که مقاومت بالایی در برابر دمای بالای آب از خود نشان می دهد، لوله پنج لایه پکس است. به همین دلیل از این نوع لوله حتی در لوله کشی شوفاژ و لوله کشی پکیج نیز استفاده می کنند.بیشتر لوله ها حتی لوله های پلیمری در مقابل با دمای بسیار بالا دچار تغییرات طولی یا عرضی می شوند ولی لوله های pex-al-pex pipe به دلیل داشتن یک لایه آلومنیوم در ترکیب خود می توانند در دمای بیش از 90 درجه سانتی گراید بدون تغییر باقی بمانند.

  • عدم نیاز به استفاده از فیتینگ در هنگام نصب لوله های پنج لایه در سیستم آبرسانی:

دلیل دیگر محبوبیت بالای لوله های 5 لایه  عدم نیاز این لوله به استفاده از فیتینگ در هنگام لوله کشی آب ساختمان می باشد.

همانطور که می دانید فیتینگ هایی مانند زانویی در سیستم لوله کشی آب ساختمان ها سبب کاهش فشار آب می شوند، اما در صورت استفاده از لوله های پنج لایه pex به دلیل شکل رولی و انعطاف پذیر آن دیگر نیازی به استفاده از زانوی نیست.

  • مقاومت لوله در مقابل ضربه و فشار:

بروز نشتی در لوله آب یکی از معضلات بسیار رایج است که در صورت استفاده از لوله های پنج لایه pex,pert به دلیل داشتن دو لایه پلیمر در لایه های داخلی و خارجی ترکیب آن از این مشکل در سیستم آبرسانی ساختمان دیگر خبری نیست.

  • عدم زنگ زدگی و در نهایت خوردگی لوله در سیستم لوله کشی آب ساختمان:

 در ترکیب اصلی لوله pex al pex  از دولایه پلیمر نیز استفاده شده است که با کمک دولایه چسب و لایه ای از آلومنیوم به یکدیگر متصل شده اند.

این ترکیب سبب خاصیت بالای لوله های 5 لایه در عدم زنگ زدگی و در نهایت خوردگی لوله می شود.

از طرفی از آن جا که بروز زنگ زدگی و خوردگی لوله آب باعث تغییر در طعم و بوی آب و سپس ترکیدگی لوله آب می شود، این ویژگی یعنی مقاومت در برابر زنگ زدگی و خوردگی از تغییر رنگ و بوی آب نیز جلوگیری می کند.

 

روش های لوله کشی آب با لوله های پنج لایه

لوله های پنج لایه این توانایی را دارند تا در انواع روش های لوله کشی آب در ساختمان ها مورد استفاده قرار گیرند.

 

لوله کشی آب با لوله های پنج لایه در روش کلکتوری:

یکی از موارد مصرف لوله های پنج لایه در لوله کشی آب ساختمان این است که از آن در روش کلکتوری استفاده شود.

زیرا در لوله کشی آب به روش کلکتوری نباید از فیتینگ اضافی استفاده کرد و لوله ها باید در کوتاه ترین مسیر خوابانده شوند.

لوله های پنج لایه هم به دلیل خاصیت رولی و انعطاف پذیری زیادی که دارند به منظور استفاده در این شیوه از لوله کشی آب ساختمان بسیار مفید هستند.

از طرفی از آن جا که در روش کلکتوری لوله ها در کف ساختمان خوابانده می شوند، مقاومت بالای لوله در مقابل ضربه و فشار به منظور تضمین طول عمر سیستم لوله کشی بسیار مهم است که لوله های پنج لایه این نیاز را نیز برطرف می کنند.

 

لوله کشی آب با لوله های پنج لایه در روش زیر سقفی:

برخلاف لوله کشی آب به روش کلکتوری که هم با لوله های پلیمری قابل انجام است و هم لوله های پنج لایه، لوله کشی آب ساختمان با روش زیر سقفی فقط با استفاده از لوله های پنج لایه قابل اجراست.دلیل این انتخاب نیز خاصیت انعطاف پذیری لوله های پنج لایه است.

چرا که در لوله کشی آب به روش زیر سقفی لوله های آب بعد از خروجی از کلکتور باید به صورت مستقیم و بدون هیچگونه زانویی وارد داکت های موجود در سقف شوند.

در این روش نیز به دلیل استفاده از لوله های پنج لایه احتمال کاهش فشار آب، ترکیدگی لوله و نشتی آب در سقف بسیار کم می شود.

 

لوله کشی آب با لوله های پنج لایه در روش روکار:

در صورت استفاده از لوله پنج لایه در مکان هایی از لوله کشی روکار که در معرض تابش مستقیم آفتاب هستند، دیگر نگران تغییر ماهیت آب نیستیم. چرا که لایه های پلیمر و آلومنیوم موجود در آن مانع از گرفتن هر گونه تاثیر لوله از نور آفتاب می شوند.

از طرفی برخی از قسمت های لوله کشی روکار آب ساختمان در معرض تماس مستقیم با محیط خارج و احتمال سوراخ شدگی وآسیب به لوله است، که این احتمال نیز با وجود خاصیت ضد ضربه بودن لوله های پنج لایه به راحتی رفع می شود.

هرچند می توان با استفاده از داکت کشی درلوله کشی آب به روش روکار هم شکل ظاهری لوله را حفظ کرد و هم از لوله محاظت بیشتری کرد.

 

نحوه اتصال لوله پنج لایه در لوله کشی آب:

از جمله ویژگیهای بسیار مهم در لوله های پنج لایه نحوه اتصال راحت این لوله بدون نیاز به بوشن، جوشکاری و چسب است و همین موضوع سبب سرعت بخشیدن به زمان اجرای لوله کشی آب می شود.

به منظور اتصال لوله های پنج لایه به یکدیگر کافیست با استفاده از ابزار لوله کشی به نام برقو سر لوله را کونیک کرده و بعد از روان سازی محل اتصال با مواد روان کننده لوله ها را در داخل یکدیگر قرار دهیم.در نهایت با استفاده از پرس دستی و یا هیدرولیک لوله ها را در جای اتصال خود محکم می کنیم.

 

--- قیمت تمام شده مناسب لوله 5 لایه (pex-al-pex piping , pert-al-pert piping) در مقایسه با لوله های دیگر مانند لوله های پلیمری و فلزی به دلیل کم بودن میزان پرت لوله خصلت مهم دیگر لوله های پنج لایه است .

--- آسان بودن حمل و نقل، حفظ، نگهداری و نصب راحت لوله پنج لایه پکس نیز دلیل دیگری در استفاده روز افزون از آن در سیستم آب رسانی ساختمان ها به شمار می رود.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

کلمات کلیدی :

pert-al-pert piping-اتصال لوله های پنج لایه-pex-al-pex piping-سیستم آبرسانی با لوله پنج لایه - اجرای لوله کشی آب با لوله پنج لایه-لوله کشی آب به روش کلکتوری-مزیت های پنج لایه -لوله پنج لایه پکس-pex-al-pex pipe- لوله 5 لایه-لوله پنج لایه pex-لوله پنج لایه pert- لوله pex al pex-لوله کشی آب با لوله پنج لایه-خط توليد لوله پنج لايه ، خط تولید لوله تک لایه پکس pex ،توليد لوله پنج لایه PEX ، تولید لوله هاي پنج لايه پکس، لوله 5 لایه ، خط تولید لوله pex-al-pex،لوله PEX،PEX-AL-PEX PIPE،لوله کامپوزيت آلومينيوم و پکس