یکی از روش های لوله کشی آب ساختمان، لوله کشی کلکتوری است. کلکتور در لوله کشی آب گرم و سرد استفاده می شود و این روش کمک می کند تا آب به صورت کاملا یک نواخت و مساوی، در همه بخش های ساختمان تقسیم شود.

 

وظیفه کلکتور چیست؟

کلکتور یا کالکتور، به معنای جمع کننده است. کلکتور شبیه لوله هایی است که در قسمت زیرین آن، چندین خروجی دارد. همه کلکتورها یک ورودی اصلی و چندین خروجی فرعی دارند. در کلکتور آب از ورودی اصلی وارد می شود و بین خروجی ها تقسیم می شود و از خروجی ها با فشاری مناسب خارج می شود. با کمک کلکتور می توان این عمل را برعکس هم انجام داد. چندین ورودی از آب های مختلف را دریافت کرد و بعد با فشار بیشتر، از یک خروجی آن را خارج کرد.

نقش کلکتور به طور کلی تقسیم آب گرم به همه خروجی های شیرآلات به یک اندازه و یک فشار است. اگر کلکتور در خارج از خانه باشد، به منظور تقسیم آب گرم مساوی بین واحدها با فشار یکسان استفاده می شود. در صورتی که در داخل واحدها از کلکتور استفاده شود، آب گرم به بخش های مختلف خانه به یک اندازه میرسد. این مورد برای خانه هایی که از پکیج های گرمایشی استفاده می کنند، مناسب است.

 

لوله کشی کلکتوری چگونه انجام می شود؟

کلکتور در مکان های مختلفی نصف می شود. مثلا در جاهایی که موتورخانه دارند، دو کلکتور که یکی برای آب گرم خروجی و دیگری برای آب گرم ورودی است استفاده می شود. اگر کلکتور را بخواهیم در منزل نصب کنیم باید محل جعبه کلکتور را در سرویس بهداشتی، تراس و آشپزخانه نصب کنیم. نکته قابل توجه این است که نباید کلکتور در نزدیکی اتصالات برق و گاز نصب شود.

 

فواید نصب کلکتور در ساختمان

تنها فایده نصب کلکتور، تقسیم آب گرم و سرد به میزان یکسان نیست. در ساختمان هایی که هنوز از سیستم موتورخانه ای استفاده می کنند، اگر کلکتور نباشد و اشکالی در لوله کشی واحدی به وجود بیاید، همه واحدها دچار مشکل خواهند شد. حال اگر کلکتور در موتورخانه استفاده شده باشد می توان با بستن شیر کلکتور که برای هر واحدی جدا نصب می شود، تنها آب لوله کشی همان خانه را قطع کرد. از طرفی اگر کلکتور در داخل خانه نصب شده باشد، در صورتی که لوله کشی بخشی از خانه دچار مشکل شود، می توان با کمک کلکتور، آب لوله کشی در همان بخش را قطع کرد تا به مشکل رسیدگی کرد. علاوه بر این، استفاده از کلکتور به افزایش عمر تاسیسات کمک می کند.

از دیگر مزایای مهم نصب کلکتور، افزایش بازدهی پکیج و رادیاتور است. از آن جایی که در نصب کلکتور از لوله های پنج لایه استفاده می شود، انتقال آب با سرعت و بدون اتلاف دما انجام می شود.

 در لوله کشی کلکتوری که از تجهیزات مدرنی همچون لوله های pex-al-pex pipe و شیر کلکتوری استفاده می شود، می توان به جرات گفت که این ساختار، تا 50 سال نیاز به تعویض سیستم آبرسانی ندارد چرا که ماندگاری بسیار بالایی دارد. مقاومت در برابر خوردگی و شکستگی لوله های 5 لایه، همراه با کیفیت فنی کلکتورها، در کنار هزینه کم وعمر بالا لوله کشی کلکتوری را تضمین می کند.

 

شیرهای کلکتوری چگونه اند؟

شیرهای کلکتوری معمولا در دو سایز 16 و 20 در بازار وجود دارند. به همین دلیل لوله های آب در دو سایز 16 و 20 و یا به صورت ترکیبی مورد استفاده قرار می گیرد.

شیرهای کلکتوری در دو نوع متداول تولید می شوند. شیر کلتوری مدل مهره کوپلی و یا پرسی، یکی از انواع شیرهای کلکتور موجود در بازار هستند که در مسیر اتصال به لوله پنج لایه، دارای دو اورینگ و یک روکش پرسی هستند. کلکتورهای کوپلی، نوع دیگری از کلکتورهای موجود در بازارند که همانند نوع اول، در مسیر خود دو اورینگ دارند اما خبری از پرس شدن نیست. یک واشر فلزی بر روی لوله قرار می گیرد و با سفت شدن در محل مورد نظر، جای مهره را محکم می کند. در نوع اول اگر نیاز به تعویض شیر باشد، باید کل شیر را عوض کرد چرا که پرس بر سر لوله ها انجام شده است.

 

 

 

 

 

کلمات کلیدی :

لوله کشی کلکتوری-مزایای نصب کلکتور-pex-al-pex pipe- لوله های 5 لایه-لوله های پنج لایه-خط توليد لوله پنج لايه ، خط تولید لوله تک لایه پکس pex ،توليد لوله پنج لایه PEX ، تولید لوله هاي پنج لايه پکس، لوله 5 لایه ، خط تولید لوله pex-al-pex،لوله PEX،PEX-AL-PEX PIPE،لوله کامپوزيت آلومينيوم و پکس ،