انواع لوله پلی اتیلن برای کاربردهای مختلف

 

کاربرد لوله پلی اتیلن در آبرسانی و شبکه های انتقال آب:

در خطوط لوله آبرسانی و انتقال آب، لوله‌های پلی‌اتیلن که با اتصالات جوشی بهم وصل می‌شوند یکی از مطمئن ترین روش‌های اتصال در خطوط لوله می‌باشد که در صورت جوشکاری صحیح نشتی نخواهد داشت. امروزه در خطوط انتقال آب (از تصفیه خانه تا پشت کنتور مصرف کننده)، لوله های پلی اتیلن جایگزین لوله های فولادی و چدنی سابق شده اند.

لوله‌های پلی‌اتیلن با توجه به عدم خوردگی و عدم رسوب گذاری می‌تواند هزینه‌های اجرا و تعمیر و نگهداری تاسیسات شهری را بسیار کاهش دهد و از این نظر با توجه به طول عمر طولانی بیشتر از ۵۰ سال مدیران اجرائی را برای استفاده از این لوله‌ها ترغیب می‌نماید. لوله های پلی اتیلن تک جداره PE100 و PE80 کاربرد آبرسانی بسیار بالایی دارند. لوله های پلی اتیلن در سیستم های آب شرب هم کاربرد به سزایی دارند. توجه به مزایای بسیار قابل توجه این نوع لوله‌ها باعث شده است مدیران و مجریان پروژه‌های آبرسانی لوله‌های پلی‌اتیلن را به عنوان جایگزین لوله‌های فلزی و بتنی قرار دهند.

لوله پلی اتیلن که با خطوط آبی رنگ مشخص می شوند در آبرسانی و انتقال آب کاربرد دارند.

 

کاربرد لوله پلی اتیلن در گازرسانی و شبکه های انتقال گاز:

کاربرد لوله پلی اتیلن در گازرسانی و انتقال گاز به دهه ی ۵۰ ميلادي در پروژهاي گازرساني آمريكا بر می گردد. اين کاربرد در اروپا از دهه ۷۰ ميلادي، دركشورهاي انگليس و فرانسه آغازگرديد. در حال حاضر بيش از ۹۰% خطوط انتقال گاز ايالات متحده و کانادا از جنس پلی اتيلن است. لوله های پلی اتيلن در شبکه های انتقال گاز نه تنها در آمريکا، بلکه در سرتاسر جهان استفاده ميشوند.

با توه به مشخصات گاز طبیعی استفاده از لوله‌های پلی اتیلن در سیستم‌های انتقال گاز یکی از اولین کاربردهای این لوله در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی می‌باشد. پلي‌‌اتيلن‌ نوعي پليمر است و با فرمول  C2H4- C2H4-C2H4 شناخته مي‌شود. استفاده از اين لوله‌ها در اكثر‌ كشورها معمول شده است. در ايران برای گازرسانی شهرها و روستاهای جدید، از لوله های پلي‌اتيلن استفاده می شود.

برای اتصال لوله های پلی اتیلن گاز از از روش الکتروفیوژن در اتصال و جوشکاری استفاده می شود، بطوریکه در اتصال از اتصالات پلی اتیلن الکتروفیوژن و در جوشکاری از جوشکاری الکتروفیوژن استفاده می گردد. توجه داشته باشید برای کاربرد گازرسانی فقط از روش الکتروفیوژن استفاده می شود. مكانيزم‌ اصلی جوشكاري به اين صورت است كه محل جوش و اتصالات‌ حرارت داده مي‌شوند و اين حرارت سبب نرم و خميری شدن لوله اتصال‌ شده و پس از سرد شدن كامل به هم چسبيده به طوري كه لوله و اتصال يكی مي‌شوند. اين حرارت ‌در روش الكتروفيوژن به وسيله دستگاه الكترو‌فيوژن و اتصالات‌ خاص اين روش توليد مي‌شود.

لوله پلی اتیلن تکجداره که با خطوط زرد رنگ مشخص می شوند، در گازرسانی و انتقال گاز کاربرد دارند.

 

کاربرد لوله پلی اتیلن در انتقال فاضلاب:

دفع فاضلاب از محيط زيست بشری همواره يکي از مهمترين چالش هاي جوامع مختلف بوده است. امروزه کاربرد لوله پلی اتیلن در انتقال فاضلاب بسیار افزایش یافته است به طوریکه سيستمهای انتقال فاضلاب متشکل از خطوط لوله پلی اتیلن، منهولها، راکتورهای تصفيه و اجزای ريز و درشت ديگری است که فاضلاب از سرتاسر شهر درون آنها جاري شده و به مکان مشخصی منتقل مي شود. به دليل وجود باکتريهاي بي هوازي در فاضلاب و فعاليت آنها، ترکيبات خورنده و بدبويی نظير گاز هيدروسولفور تشکيل مي شود که وجود آنها لزوم يک طراحي دقيق مهندسي براي خطوط انتقال فاضلاب را موجب مي شود.

بعلاوه سیستم‌های فاضلاب برای جمع آوری آب‌های سطحی و یا فاضلاب‌های صنعتی در مجتمع‌های بزرگ صنعتی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است چون نفوذ سیالات به عمق خاک می‌تواند ضربه جبران ناپذیری به پایه‌ها و تاسسیات زیر زمینی را وارد نماید.

 

کاربرد لوله پلی اتیلن در کشاورزی و آبیاری تحت فشار:

کاربرد لوله پلی اتیلن در کشاورزی و صنایع وابسته به آن بسیار است، کنترل منابع آبی و جلوگیری از هدر رفت آب و مزایای بسیار و منحصر بفرد لوله‌های پلی اتیلن باعث استفاده بیش از پیش از این لوله‌ها شده است, دوام و استحکام بالا, نصب آسان, کم هزینه بودن, عمر طولانی, سبک بودن, انعطاف پذیری, مقاوت در برابر اشعه نور خورشید, مقاومت در برابر خوردگی , بهداشتی بودن و غیر سمی بودن و تنوع بالا در سایز و اندازه,  تنها برخی از مزایای لوله‌های پلی اتیلن می‌باشد که کشاورزان و دست‌اندرکاران را به استفاده از لوله‌های پلی اتیلن ترغیب می‌کند.

تقربیا در تمامی مزارع , و گلخانه‌های جهان , لوله‌های پلی اتیلن به شکلی مورد استفاده قرار گرفته است، از سایزهای بزرگ این لوله‌ها می‌توان در انتقال آب‌ پر فشار و در شبکه‌ی تقسیم آب استفاده نمودن و در نهایت برای آبیاری گیاهان و زمین‌های کشاورزی از سایز‌های کوچک و ریز استفاده نمود.

اتصالات متنوعی ( دریپر ) جهت آبیاری باغات و مزارع تولید و به بازار عرضه شده است که به وسیله آنها می‌توان میزان آب خروجی را کنترل نمود و در میزان آب مصرفی صرفه جویی فراوانی انجام داد و از تبخیر و هدر رفت آب جلوگیری نمود.

در جهت صرفه جویی و مصرف بهینه آب در کشاورزی روش‌های مدرن آبیاری فراوانی بوجود آمده است و این روش‌ها هر روز در حال توسعه می‌باشد که لوله‌های پلی اتیلن در تمامی آنها عنصر اصلی می‌باشد و انتقال و کنترل آب بوسیله‌ی لوله‌های پلی اتیلن انجام برخی از سیستم‌های مدرن آبیاری شامل موارد زیر می‌باشد : آبیاری تحت فشار، آبیاری قطره‌ای، آبیاری بوسیله نوار آبیاری، آبیاری بارانی، آبیاری موضعی همچنین در روش‌های سنتی آبیاری و آبیاری سطحی جهت انتقال آب از لوله‌های پلی اتیلن بهره می‌برند تا از تبخیر آب و فرورفتن آب در خاک جلوگیری نمایند و لوله‌ پلی اتیلن دریچه‌دار از بارزترین انواع لوله‌های پلی اتیلن در این امر می‌باشد.